Toplumsal Krizlere Aile Terapisi Yaklaşımı

Bu yazı, Dr. Selenga Gürmen ve Pınar Mengüç tarafından, Covid-19 Pandemisi gibi karmaşık toplumsal sorunlara, sistemik ekolü benimseyen Aile Terapisi perspektifi ile nasıl yaklaşılabileceği üzerine yazılmıştır.

 Sistem teorisi, ailenin bir sistem olduğunu ve kendi içinde de alt sistemler barındırdığını savunur. 

Aile, hem kendi içerisinde hem de içinde bulunduğu diğer sistemlerle ve sistemin barındırdığı kişilerle sürekli bir etkileşim halindedir. Bu yazıda, toplumsal krizlerin duygusal ve ilişkisel etkilerini ele almak için aile terapisinin değerli bir araç olma potansiyeli vurgulanmaktadır. 

Aile terapisi, aileler ve topluluklar içinde anlayış, empati ve dayanıklılığı teşvik ederek daha güçlü ve daha uyumlu toplumlar oluşturmaya yardımcı olabilir.  Aile Terapisinde yer alan ortak faktörlerin toplumsal değişime uyarlanmıştır. 

Terapide değişime yol açan faktörler umut, model ve teknikler, terapistle ilişki ve danışan faktörleri olarak ele alınırken; toplumsal değişime uyarlanmış halinde umut, model ve teknikler, liderle ilişki, toplum faktörleri olarak ele alınmıştır. 

Buna göre, liderler terapistin rolünü üstlenmelidir denilebilir. Sonuç olarak, kriz anında, toplumda kolektif davranış değişikliği sağlayabilmek için tek bir yol veya yöntemden ziyade, çoklu yöntem ve stratejilerin daha etkili olduğu savunulmuştur.

Referanslar

Gürmen, M. S., & Mengüç, M. P. (2021a, February 21). Toplumsal Krizlere Aile Terapisi Yaklaşımı. Sarkaç.

 https://sarkac.org/2021/02/toplumsal-krizlere-aile-terapisi-yaklasimi/ 

Ara

Son Araştırmalar