Okul Öncesi Çocukların Türk Anne ve Babalarının, Ortak Ebeveynlik Envanterinde Psikometrik Özelliklerini İncelemek

Okul Öncesi Çocukların Türk Anne ve Babalarının, Ortak Ebeveynlik Envanterinde Psikometrik Özelliklerini İncelemek

Dr. Selenga Gürmen ve meslektaşları tarafından yapılan bu çalışma ilkokul çağında çocuğu olan anne ve babaların ortak ebeveynlik hakkındaki algılarını inceleyerek bu konu hakkındaki algıları geliştirmeyi, anne ve babalar arası varolan yapısal farklılıkları ve bu farklılıkların ölçümlerinin incelenmesini, son olarak da  önceden Batı kültürüne göre geliştirilen ve kullanılan “Ortak Ebeveyn Envanterini ” Türk araştırmacıları için adapte etmeyi amaçlamıştır.

Çalışmanın sonucunda Türk ebeveynlerinin ortak ebeveynlik algısının çok boyutlu (yani işbirliği, çatışma ve üçgenleme)  olduğu söylenebilmiş ve bu bakış açısına uyumlu olarak Türk ebeveynlerine 3 faktörlü bir yapı önerilmiştir. 

Bu yapının önerilmesi Türkiye bağlamında ortak ebeveynlik ve niteliklerini değerlendirmek isteyen araştırmacılara bir değerlendirme aracı sağlamış ve literatürdeki boşluğu da gidermiştir. 

Ortak ebeveynlik boyutları arasındaki anne, baba farkı ise babaların bu kavramı daha işbirlikçi ve daha az çatışmalı olarak algılaması şeklinde bulundu

Referanslar

Acar, İ. H., Ece, C., Saral, B., & Gürmen, S. (2021). Evaluating psychometric properties of the Coparenting inventory with Turkish mothers and fathers of preschool children. Current Psychology, 41(11), 7777–7787.

https://doi.org/10.1007/s12144-020-01213-1

Ara

Son Araştırmalar