Güç mü? Dayanıklılık mı?
Güç mü? Dayanıklılık mı?
Herkes farklı tanımlar gücü. Aileden öğrendiklerimiz, kültürün getirdikleri, çevrenin etkisi derken farklı anlamlar oluşur zihnimizde. Bir kültür için güçlü olmak bağımsız olmaktan geçerken başka bir kültür için ekonomik olarak ailesine bakabilir olmaya değinebilir.
Kendi kültürümüze baktığımızda öne çıkan bazı söylemler geliyor aklıma; pes etmemek, zorluklarla baş edebilmek, yeri geldiğinde başkalarının dertlerine de yetişebilmek, hayatın tüm koşturmalarının içinde şikâyet etmeden, yorulmadan koşturup durmak, yardım istememek gibi uzar gider bu liste.
Oysa Amerikan Psikoloji Derneği’nin açıklamasında gücü “dayanıklılık” üzerinden anlatır. Kişinin hayatında yaşadığı zorluklar karşısında zihinsel, duygusal ve davranışsal olarak esnek olabilmesini baz alır. Dayanıklılık için baktığınızda farklı tanımlar olsa da genel olarak “kişinin denge noktasına geri dönebilme becerisi” olarak da düşünülebilir.
Ayrıca insanın dayanıklı olabilmesini sadece kişinin kendisine bağlamaz, etrafındaki destek kaynaklarının uygunluğuna ve niteliğine de değinir.
Buranın tekrardan altını çizmek isterim. Sadece kişinin kendisine bağlı değil, sahip olduğu dışsal kaynaklara, sosyal desteğe, bulunduğu çevreye de bağlı olarak gelişir, dönüşür. Tabi ki buna devlet, devletin sistemleri, alt sistemler derken aslında birçok sistem dahil olur.
Unutmayın, süper kahramanların bile yanlarında onlara destek olan dostları vardır. Hayatın içerisinde karşılaştığınız zorluklarda tek başınıza mücadele etmek zorunda değilsiniz.
Dayanıklılığın bir diğer önemli noktası da kişinin yaşanan zorlukları öğretici bir deneyim olarak görmesinden geçer. Bunun için de sebat gerekir. Sebat ederken de sağlıklı bir çevre, sosyal destek gerekir. Dayanıklılık bir “süreç” olarak görülür. Doğuştan gelen, değiştirilemez olan değil de pratikle, çabayla gelişebilecek olan. Dinamik ve interaktif bir süreci içerir.
Güç, dayanıklılık, esneklik, hepsinin bir süreç olduğunu unutmamak gerekir. Becerilerinizi arttıracak olan verdiğiniz emek ve çabadır. Yaşınız kaç olursa olsun, hayatınızın hangi döneminde olursunuz olsun insan her zaman değişebilir, öğrenebilir ve gelişebilirsiniz.
Referanslar
Vella, Shae-Leigh Cynthia; Pai, Nagesh B.1. A Theoretical Review of Psychological Resilience: Defining Resilience and Resilience Research over the Decades. Archives of Medicine and Health Sciences 7(2):p 233-239, Jul–Dec 2019. | DOI: 10.4103/amhs.amhs_119_19
John F. Allan, Jim McKenna & Susan Dominey (2014) Degrees of resilience: profiling psychological resilience and prospective academic achievement in
university inductees, British Journal of Guidance & Counselling, 42:1, 9-25, DOI: 10.1080/03069885.2013.793784 · https://www.apa.org/topics/resilience