Ayrılık Acısı
Ayrılık Acısı
Birçok şarkıya, şiire, kitaba konu olan ayrılık acısına bu sefer de birlikte bakalım. Çok sevdiğiniz, fedakarlıklar yaptığınız, onsuz yapamam dediğiniz partneriniz artık yanı başınızda değil. Geceler boyu gözünüze uyku girmediğinde ben bu acıyla nasıl başa çıkacağım dediğiniz noktada Google’da arattığınız, arkadaşlarınızla konuştuğunuz, Instagram’da reels kaydırıp kendinize cevap aradığınız bu yas sürecini atlatmanız için beş madde verip mucizevi bir şekilde bu süreci atlatmanızı sağlayamayacağım.
Bu sürecin zorlu olduğunu, yas tuttuğunuzu ve duygudan duyguya savruluyor olduğunuz gerçeğini kabul ederek başlayabilirsiniz. Duygularınızı bastırmadan onları görerek, duyarak bir yola çıktığınızı düşünebilirsiniz. Bu yol uzun olabilir, bazen durup dinlenmek isteyebilirsiniz, yolda tek kalmak istemediğinizde çevrenizden yardım isteyebilirsiniz. Bir gün o yolun sonuna geleceksiniz, önemli olan yoldayken kendinize bakım vermeniz. İttirmeden, gerektiğinde yardım alarak o yolu gitmek, bazen yolu önemsemeden dikkatinizi etrafınızdaki yeniliklere vererek, kendinize iyi gelen ne varsa onları keşfederek ilerlemek, kendi gücünüzü bulmanızda size yardımcı olabilir.
Bir araştırmaya göre (Verhallen ve diğerleri, 2019), ayrılığın psikolojik etkileri özellikle depresyon benzeri semptomları içerebilmekte. Şiddetli stres, ihanet ve reddedilme hisleri, depresyon, anksiyete, eski partner hakkında takıntılı düşünceler ve uyku bozuklukları ayrılık sonrasında gözlemlenen semptomlar arasında yer alabilmektedir. Araştırma, kadınların erkeklere göre daha yüksek ayrılık stresi yaşama eğiliminde olduğunu söylemektedir. Cinsiyetler arasında depresyon benzeri semptomlardaki farklılıkların cinsiyetlere özgü stres tepkileri ve stresli dönemlerde daha fazla kafa yorma eğilimleriyle ilişkili olduğunu da aynı zamanda belirtmektedir. Anlayacağınız yolculuğunuzda birçok etken bulunuyor.
Bu yol ne zaman biter derseniz, bazı araştırmalar üç ayda azalmaya başlar, altı ayda sonlanır dese de bazıları yaşadığınız ilişkinin süresi kadar devam edeceğini iddia etse de süreç görecelidir. Kişi nasıl biricikse, tuttuğu yas da, gittiği yol da, çektiği acı da o kadar özel ve biriciktir. Bu süreci etkileyen birden çok faktör vardır. Bağlanma şekliniz, ayrılık süreciniz, parterinize ya da kendinize dair suçlamalarınız, başa çıkma yöntemleriniz bunlardan bazılarıdır. Başa çıkmada çok zorlanıyorum, bu yolculukta ilerlemek benim için çok yıpratıcı dediğiniz noktada profesyonel bir destek almak kendinize yapacağınız en güzel yatırımlardan biri olacaktır.
Bu süreçte benim neye ihtiyacım var sorusunu kendinize sormak, ihtiyaçlarınıza kulak kabartmak önemlidir. Ağlamaksa ağlamak, dinlenmekse dinlenmek, hareket etmekse ona yönelik girişimlerde bulunmak ve kendi ihtiyaçlarınızı karşılamak, kendinize sarılıp, belki genelde dışarıya veriyor olduğunuz o şefkati kendinize vermek bu süreçte sizi destekleyecektir.
Aklınızda hala peki bu acı nasıl geçecek sorusu varsa bir de Kurucumuz Dr. Selenga Gürmen’den dinleyelim, bir sihirli değnek bu acıyı geçirebilir mi?
Referanslar
https://www.instagram.com/reel/C0jafkhtEHW/?igsh=Nml6YnFxOTNna2hm
Verhallen, A. M., Renken, R., Marsman, J. C., & Ter Horst, G. J. (2019). Romantic Relationship Breakup: An Experimental Model to Study Effects of Stress on Depression (-like) Symptoms. PLOS ONE, 14(5), e0217320. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0217320