Çocuk Terapisi Nedir?

Çocuk terapistleri çocuklara tanı konulması, tedavileri, davranış ve oyun yoluyla anlattıklarının gözlemlenmesi konusunda psikoterapi eğitimi almış uzmanlardır.

Çocuk Terapisi Nedir?

Çocuk terapisi çocukların günlük hayatın içinde; evde, okulda ya da sosyal hayatlarındaki işlevselliklerinde bozulmalarına sebep olabilecek duygu durum ve davranış sorunlarının çözülmesinde kullanılan teknik ve metotları kapsayan sistemli, yapılandırılmış, profesyonel bir psikolojik destek sürecidir. 

Aynı zamanda hedefleri arasında çocuğun gelişimsel takibinin de yapılabilmesini, bu takip ile yaşına ve gelişim özelliklerine göre becerilerinin arttırılabilmesi, kendisini tanıma sürecinde iç görü kazanmasını, çocuğun duygusal açıdan güçlenebilmesini, ve çevresi ile sağlıklı iletişim kurmasına yardımcı olmasını sayabiliriz.

Çocuk terapisinin başlangıcı, ailenin çocuğu getirme sebebi ne olursa olsun çocuk terapisindeki nihai amaç çocuğun benlik saygısının artması, benlik değerini yapılandırdığı alanların düzenlenmesi, çevresi ile ilişkilerinde iletişim becerilerini geliştirmesi ve duygu durum düzenlemesini öğrenmesi olarak söyleyebiliriz.

Çocuklar Ne Zaman Psikoloğa Götürülmeli?

Ölüm ve yas gibi travmatik yaşantıların yanı sıra; boşanma sürecine ve yeni yaşam şekline uyum, okul fobisi ve diğer fobiler ,yeme bozuklukları, uyku bozuklukları, kendine zarar verme, davranış ve uyum sorunları, seçici konuşmamazlık, konuşma bozuklukları, akademik başarıda düşüş, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, OKB( Takıntı ve zorlantılar), Kleptomani( Çalma Davranışı),gece korkuları, tikler ve kaygı bozuklukları, enürezis ve enkoprezis ( çiş ve kaka kaçırma), öfke ve saldırganlık, kekemelik, tüm bağımlılıklar, kardeş kıskançlığı gibi durumlarda çocukları psikoloğa götürmek gerektiği gib ebeveynlerin çocuğun gelişim dönemlerinin takibinin yapılmasını istediklerinde de psikologtan destek alabilirler.

Çocuklarda Sık Görülen Psikolojik Sorunlar Nelerdir?

Çocuklarda psikolojik sorunlar, genellikle davranış ve uyum sorunları okulda ve evde yaşıtları ile yaşanan sorunlar ile birlikte ortaya çıkar. Arkadaşlık kuramama, okula uyum, içe kapanıklık, akademik başarıda düşüklük, bağımlılıklar gibi durumlar çocuklar için ciddi psikolojik sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda önemli olan hangi psikolojik veya davranış probleminin hangi yaşta yaşandığıdır. Ailenin çocuğun gelişim dönemi özelliklerini dikkate alarak bunun bir psikolojik sorun olup olmadığını ayırt etmelerinde önemlidir. Tikler ve fobiler de sık karşılaşılan sorunlar arasında olup, doğru zamanda çocuk psikoloğu yardımı alınabilir.

Çocuğuma Psikoterapiyi Nasıl Söylemeliyim?

Aileler çocuklarını terapiye getirmeden önce en çok sordukları soru nasıl söylemeliyiz, sizi nasıl anlatmalıyız oluyor. Bazı aileler açıkça durumu ifade ederken bazı aileler oyun oynamaya gideceksin, benim bir arkadaşımla sohbet edeceksin şeklinde söyledikleri gibi hiç açıklamadan hazırlıksız bir şekilde getirebilmektedirler. Doğru olanı ise çocuğun içinde bulunacağı psikoterapi sürecinin şeffaf bir şekilde açıklanmasıdır. Çocuğunuzun terapi, çocuk psikoloğu ile ilgili sorular sorabileceğini unutmayın. Terapide konuşulanların gizlilik ilkesi ile ele alınacağını bilmek de çocuğa iyi gelmektedir.

Kendisinin şu an yaşadığı problem alanından yola çıkarak herkesin zaman zaman yaşayabileceği sorunları çocukların da yaşayabileceği anlatılmalıdır. Destek alınacak olan psikoloğun mesleğinin ve işinin çocukların duygularını, davranışlarını, korkularını anlamaya çalışmak olduğunu, onunla oyun oynayıp sohbet ederek kendisine yardım edebileceği söylenebilir.

Terapi seansın süresi çocuğun anlayabileceği şekilde belirtilmelidir. Saatleri bildiği bir yaştaysa 50-60 dakika sürebileceği, saatleri bilmediği bir yaştaysa geçireceği zamanı günlük hayattaki bir aktivitesiyle açıklamak çocuğa iyi gelecektir.

Çocuk Psikologları Hangi Psikoterapi Yöntemlerini Uygular?

Çocuk terapilerinde tercih edilecek olan terapi yöntemi çocuğun ihtiyacına göre belirlenirken değişime yönelik birinden ya da zaman zaman eklektik bir şekilde hepsinden de faydalanıla bilinir. EMDR terapisi, psikodrama, oyun terapisi, sanat terapisi, değişim odaklı terapi, kum tepsi terapisi, bilişsel davranışçı terapi, aile terapisi kullanılan yöntemlerden bazılarıdır.

Ara

Son Yazılar